Vården skriker efter folk

Letar du efter jobb och tycker om att arbeta med människor i en roll där du kan stötta och hjälpa? Då är vården något för dig. Här finns det gott om jobb och du väljer själv vilken nivå av utbildning du vill gå. 

Du kan exempelvis gå en vårdbiträde utbildning som inriktar sig på de jobb som är lite enklare. Personlig hygien, omvårdnad eller att genomföra enklare hälsokontroller. Som vårdbiträde jobbar du mestadels inom äldrevården, både på boende och i hemmet. Vill du sedan vidareutbilda dig kan du bli undersköterska eller sjuksköterska där du sedan kan välja mellan flera andra typer av arbetsuppgifter. 

Vad gör man som vårdbiträde?

Det handlar främst om att hjälpa andra människor i sin vardag. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på var du jobbar men några vanliga arbetsuppgifter är:

  • Personlig omvårdnad som dusch, påklädning och toalettbesök.
  • Matlagning och servering av mat. Ibland ingår även matning vid behov.
  • Hemtjänst där du besöker människor i deras hem och hjälper dem.
  • Socialt stöd där du deltar i olika aktiviteter för socialt välbefinnande.
  • Läkemedelshantering efter delegationsbeslut.
  • Dokumentation rörande de insatser du gjort och dina observationer.

Ett vårdbiträde jobbar oftast i ett team tillsammans med sjuksköterskor men är en otroligt viktig del i vårdkedjan. Utan vårdbiträden skulle vår äldrevård inte fungera och det är därför alltid välkommet med nya tillskott. Vill du testa jobbet innan du utbildar dig? Fråga din kommun om timvikariat. Jag kan nästan lova att de välkomnar dig med öppna armar. Glöm dock inte att löneförhandla igen efter du gått din utbildning!

21 Jan 2024