Kapitalförvaltning - Vad är det?

Har du hört ordet kapitalförvaltning förut men känner dig lite osäker på vad det faktiskt betyder? Då ska du läsa vidare nedan. Här får du reda på ordets betydelse både i lite facktermer och även på lite enklare svenska för alla oss som inte håller på med investeringar hela dagarna. 

Kapitalförvaltning är processen att hantera och optimera en persons eller organisations finansiella tillgångar för att maximera avkastningen över tid. Målet med kapitalförvaltning är att säkerställa att tillgångarna växer och bevaras på ett sätt som är i linje med ägarens finansiella mål och risktolerans. Eller med andra ord - att låta någon ta hand om dina pengar och se till att de växer, utan att ta onödiga risker. 

Vem gör sånt?

Du kan vända dig till ett företag som specialiserat sig på att förvalta andras pengar men det finns också privatpersoner som gör sånt. Tänk bara på att om du hittar någon på Tik Tok eller Instagram som vill erbjuda dig att förvalta dina pengar helt gratis, och dessutom garanterar flera tusen procent i vinst, så är det nog för bra för att vara sant. Anlita de med gott rykte och se till att du alltid söker fram fakta om de du tänker låta ha hand om dina besparingar. 

Om du vänder dig till proffs på kapitalförvaltning så får du räkna med att det kostar en slant, men du kan också räkna med att de gör allt de kan för att din investering ska ge så bra avkastning som möjligt. 

 

21 Feb 2024