Guide till att ge ut en bok

Ge ut en bokDrömmer du om att ge ut en bok? Läs i så fall vidare, för denna korta guida hjälper dig med processen. Vi ger dig ett par konkreta tips och råd som kan hjälpa dig en bit på vägen.

Det första du behöver är något att ge ut, alltså ett manus av något slag. Du behöver inte ha skrivit det själv, det räcker med att du har upphovsrätten för verket - du kan ju t.ex. ha köpt rätten till att översätta en bok alternativt så vill du kanske ge ut ett 1700-talsverk som inte är copyright-skyddat i modern tappning. Hur som helst, om du har ett manus är nästa steg att bestämma hur du ska göra för att ge ut din egen bok.

Det vanligaste sättet är att arbeta med så kallad egenutgivning, vilket innebär att du ger ut boken själv. Du trycker, distribuerar, ja, kort sagt så agerar du själv förlag - vilket innebär en hel del jobb, men å andra sidan kan du ta ut en rätt hög vinst om boken säljer bra. Marginalerna är stora.

När det kommer till egenutgivning brukar det dock finnas mycket saker som du vill outsourca till andra. Du är ju trots allt förmodligen inte expert på boktryck, design, formgivning, korrekturläsning, pappersval, marknadsföring, distributionsregler och så vidare. Förmodligen har du bra koll på i alla fall en del av allt, och just därför bör du hitta en partner som kan hjälpa dig ta hand om de delar du själv inte vill eller kan ta hand om, samtidigt som du tar hand om det du är bra på.

Det är här som Vulkan kommer in i bilden. Vulkan är Nordens största sida för egenutgivning, som har erfaren personal inom alla områden. Du bestämmer själv exakt hur mycket hjälp du vill ha. Om du känner en bra designer som kan göra omslaget åt dig - perfekt, använd hans/hennes omslag. Vill du hjälp med marknadsföring av din bok? Då kan Vulkan ordna detta. Vulkan är som ett smörgåsbord där du väljer bara de tjänster du behöver.

Du hittar Vulkan på www.vulkanmedia.se!

11 Jun 2014