Bästa passepartouten

PassepartoutAtt man tjänar på att köpa saker med hög kvalité vet de allra flesta. Ändå är det ofta som det billigare priset kan locka. I vissa fall kan det vara lönsamt men när det gäller produkter som ska bevaras under många år bör man verkligen fokusera på kvalité av högsta grad. När foton ska ramas in med en passepartout gäller det med andra ord att man vet att man köper rätt sort.

Det man kan tänka på är följande:

ISO 9706 – Den papp som en passepartout är uppbyggd av är vanligtvis märkt med ISO 9706. Det betyder att tillverkaren kan garantera att pappen uppfyller de krav som krävs för att få denna märkning. Vissa tillverkare väljer att skriva ”åldersbeständigt papper” istället eftersom konsumenten då förstår tydligare vad det handlar om. För ISO 9706 är just åldersbeständigt.

Det betyder att pappen i passepartouten bland annat fyller följande krav:

  • Det är neutrallimmat
  • PH-värdet i pappen ligger mellan 7,5-10 vilket enligt forskning är det bästa för att den ska vara så åldersbeständig som möjligt.
  • Halten av molsyra ska vara minst 0,4 per kilo papper.
  • Rivstyrkan ska vara minst 350mN
  • I pappret finns lignin vilket gör att pappen kan blekna. Hur mycket material som kan oxidera som finns i pappet mäts i ett kappatal. Detta ska maximalt vara fem.

Om du gör egen passepartout

Med tanken på att det är mycket viktigt vilken sorts papp som ska användas för att man ska maximal åldersbeständighet bör man alltså inte köpa pappen i vilken bokaffär som helst. Det bästa är att vända sig till en fotobutik som vet vikten av att använda sig av rätt material.

De som tillverkar sin egen passepartouter bör även tänka på vilken lim de använder. Det finns nämligen flera papperslim som innehåller syra. Men när man limmar på foton bör man alltid leta efter syrafria lim. Även i dessa fall är det säkrast att köpa produkterna på en fotobutik. Vissa väljer även att montera sina bilder med passepartouttejp vilket är en dubbelhäftande text som är enkel att använda.

Oavsett om tejpen eller limmet används så gäller det alltid att köpa produkter som är avsedda just för fotoprodukter.

9 May 2014